Publicat per el 18/10/2016 a: Sin categoría | Cap comentari
CLASSIFICACIÓ TIPOGRÀFICA ¿QUINA FONT ESCOLLIR EN CADA CAS?

Quan passegem pel carrer, ens trobem amb un munt de tipografies. Els dissenyadors com nosaltres som uns freaks i anem analitzant si són Script i estan ben dissenyades, si són una Display que resulta molt difícil de llegir per la seva mida reduïda… I les que ens agraden, les fotografiem i ens les guardem a la carpeta de recursos inspiradors :)

Avui volem dedicar aquest post a la classificació tipogràfica. N’existeixen diverses, però nosaltres us explicarem la que ens funciona millor i us donarem útils consells perquè sapigueu quan utilitzar cadascuna.

Una font tipogràfica és un grup de caràcters, números i signes amb unes característiques comunes.
N’hi ha un munt i la pregunta és: com es poden classificar totes? Nosaltres us proposem començar fent-ho en quatre àmplies categories: Serif, Sans Serif, Script i Display.

serif

SERIF
Són aquelles que porten ornamentacions als extrems, anomenades serif.
Van aparèixer a l’antiguitat, quan les lletres es tallaven en blocs de pedra. Resultava difícil aconseguir que els extrems de les lletres fossin rectes i el tallador va desenvolupar una tècnica per a destacar les línies creuades amb aquestes ornamentacions tan característiques.

Quan utilitzar-les?
Aquestes fonts tipogràfiques s’utilitzen per a grans blocs de text, ja que els serifs actuen com a enllaços que faciliten la lectura.
Les marques de moda femenina utilitzen molt aquest tipus de font, ja que transmet elegància i delicadesa.

sans_serif

SANS SERIF
Aquesta nomenclatura prové del francès: sans, “sense”. Per tant, és una categoria de fonts sense ornamentacions. Van aparèixer durant el segle XIX i una altra de les seves principals característiques és que gairebé no hi ha contrast entre els traços estrets i els gruixuts.

Quan utilitzar-les?
Es fan servir per textos curts i des del principi s’han associat a l’àmbit comercial. Són ideals per a utilitzar en packagings, etiquetes, cartells, tanques publicitàries, televisió…
Aquesta categoria és la millor opció per les presentacions digitals, ja que es llegeixen millor que les fonts serif quan són projectades.

display

DISPLAY
Les fonts display estan especialment creades per utilitzar-se a cossos grans, ja que si reduïm la seva mida la lectura és molt difícil. No obstant això, acostumen a ser fonts amb personalitat, originals i de gran pes que acostumen a atraure i impactar el lector.

Quan utilitzar-les?
Són una categoria molt adient per triar a l’hora de dissenyar cartells o altres materials de gran format com per exemple roll-ups, tanques publicitàries i marquesines d’autobús. Si se seleccionen adequadament, poden ser de gran ajuda per a diferenciar la nostra marca de la competència.

Post1_classificacio_tipografica_2015_imatges_cat

SCRIPT
Aquest tipus de fonts imiten l’escriptura manuscrita. L’ideal és que la seva forma original hagi estat generada amb una ploma, que crea traços estrets i gruixuts en funció de la direcció del gest. Tanmateix, hi ha fonts script que s’han dissenyat directament amb l’ordinador i això pot provocar que perdin la seva espontaneïtat.
Si hem d’escollir una font script feta amb ordinador, seleccionarem aquella que hagi respectat més la naturalitat del gest humà.

Quan utilitzar-les?
Són fonts que transmeten proximitat, personalitat i poden arribar a ser molt diferents entre elles.
S’utilitzen molt per a anunciar esdeveniments o per eslògans de marques que volen apropar-se al seu públic.

Esperem que aquest post hagi estat útil per vosaltres i us convidem a preguntar, comentar i aportar idees i coneixements! :)